El guàrdia civil lesionat a Bunyola confirma que la protesta era pacífica

Diari de Balears, 12/11/2012

El guàrdia civil que va assegurar que havia rebut una mossegada durant els avalots de Bunyola del 28 de maig va confirmar que la protesta havia estat pacífica. Segons la transcripció de la declaració judicial que va fer per videoconferència, en la protesta contra Bauzá, que va acabar amb quatre detinguts, “no hi va haver llançament d’objectes ni cops o puntades de peu als vehicles”.
L’agent també va indicar que el tall de trànsit just va durar entre deu i quinze minuts i que el que va passar va ser, tan sols, que “hi va haver gent que es va plantar davant els vehicles”. El guàrdia civil  forma part del Grup de Reserva i Seguretat, una unitat d’elit amb seu a València que ve cada estiu a Mallorca però que enguany va arribar abans d’hora a causa de les protestes contra el president.
Segons la declaració que va fer el 25 de setembre –i que fins ara no s’havia fet pública–, els dos tot terrenys amb sis antiavalots de la Guàrdia Civil cada un anaren a parar aquell dia a Bunyola per atzar, ni tan sols sabien que hi havia cap manifestació. Amb tot, cal recordar que s’hi havia anunciat una visita del president Bauzá i la convocatòria de la protesta era pública.
L’agent va explicar que no sabia per què els barraren el pas i que els manifestants “semblaven voler impedir que partissin del poble”. D’entrada, va baixar per regular el trànsit, però els seus caps “varen decidir desallotjar la via perquè s’impedia el pas dels cotxes oficials i dels altres ciutadans”. En concret, va especificar que “les detencions es varen fer seguint les ordres del tinent” que havia arribat a Bunyola amb un altre cotxe quan els seus subordinats l’avisaren de la protesta.
Tot i que les paraules del guàrdia civil confirmen que la concentració era completament pacífica, els detinguts passaren la nit al quarter del Pont d’Inca i en sortir denunciaren que havien patit insults i vexacions. La jutgessa que investiga el cas ja va dir el mes passat, en una providència, que no veia indicis de delicte en l’actuació dels joves arrestats. Carmen González exposà que no hi havia “indicis que es cometés un delicte de desordre públic”. Això sí, admetia la possibilitat que s’hagués pogut cometre una falta de respecte a l’autoritat o una falta de lesions, en el cas de l’agent mossegat.
De fet, ja va demanar a la Fiscalia que aclarís si calia continuar la investigació judicial i com, si n’era el cas, o si calia, més aviat, obrir un judici de faltes. També insistia que la manifestació era a la via pública, no es va causar cap mal a ningú ni a cap aobjecte i que tampoc no es va aturar el trànsit d’una manera significativa. També descarta qualsevol “perillositat concreta i rellevant”. A la vegada, però, recordava la importància del dret de manifestació.

La mossegada
Si bé l’agent confirma que va rebre una mossegada per part d’un dels detinguts quan l’intentava fer entrar al tot terreny per endur-se’l arrestat, també li treu ferro. Explica que l’al·lot el va mossegar a causa del seu “estat de nerviosisme” i que ni tan sols li va fer sang. No en reclama cap indemnització i reconeix que aviat va veure que “no era una lesió greu”. Amb tot, sí que va anar al metge, que li va receptar un antibiòtic durant set dies “amb caràcter preventiu”.
L’agent explica que el jove “es resistia a ser introduiï al vehicle, pegava coces i feia cops amb el cap”. Amb tot, no entén la mossegada al braç com “una forma d’agressió directa”.•

http://dbalears.cat/actualitat/balears/guardia-civil-lesionat-bunyola-confirma-protesta-era-pacifica.html

Deixa un comentari